Hvor mange er homofile/bifile?

Jeg skal i dette innlegget ta en kort titt på bufdir sine tall på hvor mange i Norge som er tiltrukket av det samme kjønn. Dette inkluderer både lesbiske, bi/panfile og homofile.

Årsaken til at jeg ønsket å skrive litt om dette er fordi jeg alltid har trudd at antallet skeive er rundt 5%, uten at jeg har hatt noen kilde på dette. Det er rett og slett det inntrykket jeg selv har fått gjennom media. Bufdir skriver selv at Avhengig av spørsmålsstillingen får vi mellom 1,2 % og 10 % homofile, lesbiske og bifile i Norge, og det er i seg selv interessant at mange velger å ikke definere seg som bifile, lesbiske eller homofile selv om vi er det. Som lesbisk vet jeg at en del av oss synes ordet er skambelagt fordi så mange assosierer det med «lesbisk» porno, eller med andre stigmaer i samfunnet rundt det. Det kan være enklere å innse at man er tiltrukket av andre kvinner enn at man er bi/panfil eller lesbisk.

Dette med stigmaet er årsaken til at jeg mener at det beste vil være å forkaste alle spørsmål basert på identitet. Jeg er ikke ute etter å finne ut hvor mange som identifiserer seg som bi/panfile eller lesbiske, selv om det er et interessant spørsmål i seg selv. Jeg er ute etter å finne hvor mange som er tiltrukket av samme kjønn. Dermed blir bufdirs undersøkelse om tiltrekking til samme kjønn mer relevant.

Undersøkelsen viser at 9,3% av kvinner og 9,6% av menn i stor eller noen grad er tiltrukket av samme kjønn. Det forklarer hvor tallet 10% kommer fra. Men bak disse tallene skjuler det seg en overraskelse når vi bryter de ned på alder.

71-80 2%
61-70 4,9%
51-60 10%
41-50 7,4%
31-40 13,3%
21-30 12,8%

Av de som svarte var 36% mellom 21 og 40 år, mens 31% var over 61. Dette betyr at av de som svarte var en betydelig andel eldre, noe som påvirker snittet en del.

Selv om det foregår en diskusjon rundt om seksualitet er flytende, er det lite som tyder på at lesbiske/bifile blir heterofile etter hvert som de blir eldre, og høyst sannsynligvis handler dette om skam og stigmatisering som gjør at de ikke klarer å innrømme det ovenfor seg selv og fortrenger det. Samfunnsutviklingen har gjort at stadig flere tør å leve åpne med sin lhb-bakgrunn så dette er ikke en urimelig antagelse, homofili var tross alt forbudt fram til 1972 og selv i dag skjer det at personer blir angrepet på åpen gate for sin legning. Vi kan likevel anta at også personer under 40 sliter litt med skam og stigmatisering, noe som åpner opp for at tallene egentlig er høyere enn det statistikken viser. Tallene viser dermed at det sannsynligvis er minst 13% som tiltrekkes av samme kjønn, enten som lesbiske, homofile eller pan/bifile. Vi er med andre ord ganske mange som ikke passer inn i den heteronormative stereotypen.

kilde:
https://bufdir.no/Statistikk_og_analyse/lhbtiq/Hvor_mange/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: